НАЦИОНАЛЕН СОЈУЗ НА ЛИЦА СО ТЕЛЕСЕН ИНВАЛИДИТЕТ НА МАКЕДОНИЈА

Mobile menu

logomob

 

Активности

1Денес 10.11.2017 година, во хотел Карпош во Скопје, во оргаизација на Републичкиот центар а поддршка на лицата со интелектуална попреченост-ПОРАКА, а во присуство на претседателот на Европската асоцијација на сервис провајдери за лицата со инвалидност (ЕАСПД), г-дин Џим Кроу, беше одржан Форум за сервис провајдери, на кој активно учество зеде и претседателот на Мобилност Македонија презентирајќи ја потребата од сервис служби за лицата со телесен инвалидитет, особено во услови на новонајавената социјална политика и новиот Закон за социјална заштита кој е во подготовка.

Агенда на настанот:

Повеќе: ФОРУМ ЗА СЕРВИС ПРОВАЈДЕРИ ВО РМ

1На 21-22.10.2017 година во хотелот Цар Самуил во с.Банско-Струмица, се одржа дваесет и третото издание на Републичкиот квиз натпревар на лицата со телесен инвалидитете на Македонија, во организација на Националниот сојуз на лица со телесен инвалидитет на Македонија-Мобилност Македонија.

Учествуваа 16 екипи од здруженијата членки на сојузот. Првиот натпреварувачки ден се одржаа четири четвртфинални квизови (секој од нив составен од по шест игри) од кои осум екипи (првопласираните две од секоја група) се здобија со право на уество во полуфиналните борби. Вториот натпреварувачки ден се одржаа двата полуфинални квиза (секој од нив составен од по седум игри) и по исклучително покажано знаење, четири екипи (Кочани, Скопје 1, Скопје 2 и Гевгелија) се пласираа во големото финале. 
По исклучително интересна борба и презентација на знаења од повеќе области, првото место го освои екипата на Мобилност Кочани (минатогодишниот победник) со освоени 86 поени. Второто место и припадна на екипата на Скопје 1 со освоени 79 поени, додека третото место на екипата на Скопје 2 со освоени 47 поени.

Повеќе: 23-ти РЕПУБЛИЧКИ КВИЗ НАТПРЕВАР НА МОБИЛНОСТ МАКЕДОНИЈА, и 20-та ТОРТИЈАДА 2017

1Во рамките на договорената динамика за предлози за измени и дополнувања на Правилникот за индикации за остварување на право на ортопедски и други помагала, на 03.10.2017 година во ДХО Даре Џамбаз се одржа вториот работен состанок помеѓу Мобилност Македонија и Комисијата за ортопедски помагала при ФЗОМ, на кој од страна на Мобилност Македонија беа повикани и дел од нашите членови кои користат инвалидски колички за придвижување (мануелна, електромоторна, како и со додатоци за лица со церебрална парализа), како целна група која треба да ги искаже потребите и проблемите со кои се соочува при набавка на инвалидските колички, но и квалитетот и дизајнот кои може да се добијат во моментов со актиелната референтна цена и сите компликации при остварување на правото преку аптеките (без струќни лица и земање на содветни мерки, односно пополнување на медицинско-техничка документација за мерките и индикациите). Се водеше конструктивна дискусија повеќе од два часа, се нотираа одредени забелешки и се договорија натамошни чекори и обврски. Следен состанок на Мобилност Македонија и Комисијата е закажан за понеделник 09.10,2017 година на кој ќе присуствуваат и наши членови кои носат протези, ортози и корсети.

Повеќе: ВТОРА СЕДНИЦА НА МОБИЛНОСТ МАКЕДОНИЈА СО КОМИСИЈА ЗА ОРТОПЕДСКИ ПОМАГАЛА ПРИ ФЗОМ

erasmusМАКЕДОНСКИОТ ПАРАОЛИМПИСКИ КОМИТЕТ, како партнерска организација на Загребачкиот спортски сојуз на лица со инвалидност, во проектот финансиран од програмата на ERASMUS +, "CHANGE YOUR MINDSET-SPORT4EVERYONE", денес ПРОМОТИВНО го објавува рекламниот видео запис за проектот на македонски јазик.

Ќе ми биде вистинско задоволство, се разбира доколку ви се допадне,да кликнете LIKE, и да го споделите (SHARE) на вашите фејсбук страници. Тоа многу ќе им значи на младите лица со инвалидност од 15-29 години, кои се целна група на проектов. Тие навистина го заслужуваат вашето внимание.
„ОДВАЖИ СЕ И ВКЛУЧИ СЕ. ОТКРИЈ ЈА ТВОЈАТА СИЛА“

Повеќе: ВИДЕО СПОТ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ЗА ПРОЕКТОТ ФИНАНСИРАН ОД ПРОГРАМАТА НА ERASMUS +, "CHANGE YOUR...

6- Rезултати од клиничка студија кои го истражуваа лекот Оcrelizumab -

Претседателот, генералниот секретар и неколку активисти на Мобилност Македонија од Скопје, Велес, Кочани и Штип со дијагноза мултипла склероза, на 29.09.2017 година остварија работен состанок со претставници на познатата фармацевтскакомпанија ROCHE (РОШ):
-Д-р Роберт, Кухељ, доктор на науки, Интернационален сениор директор за наука, Глобален медицински оддел за невронаука, Базел Рош;
-Д-р Исидора Кацарска Фотевска, директор на медицински оддел, РОШ Македонија, со презентација и запознавање со РОШ глобално, начинот на работа, подрачја на интерес, мисија и визија на компанијата;
-Д-р Александар Смоковски, медицинкси менаџер за хематологија и невронаука, РОШ Македонија, со презентација за РОШ во невронуака и резултати од клиничка студија кои го истражуваа лекот Оcrelizumab;
-Наташа Брезовска Вучковска, специјалист за комуникации, РОШ Македонија, со презентација за начинот на соработка на РОШ со пациентски ортганзиации на глобално ниво
-мр- фарм. (фармацевт-ова за вас за дообјаснување) Фјола Хаџихамза, Советник за медицински прашања

Повеќе: РАБОТЕН СОСТАНОК СО ПРЕТСТАВНИЦИ НА ФАРМАЦЕВТСКАТА КОМПАНИЈА „ROCHE“