НАЦИОНАЛЕН СОЈУЗ НА ЛИЦА СО ТЕЛЕСЕН ИНВАЛИДИТЕТ НА МАКЕДОНИЈА

Mobile menu

logomob

 

Активности

4Почитувани членови кои аплициравте и добивте карти за Супер Купот во фудбал 2017 година,

Благодарејќи на долгогодишната успешна соработка на Мобилност Македонија со Центарот за ортотика и протетика „Славеј“ од Скопје, Ве известуваме дека „СЛАВЕЈ“ донесе одлука да донира средства и да ги плати Вашите карти за овој спектакуларен настан кој ќе се одржи на 8-ми август на Арената „Филип Втори“ во Скопје.

Центарот за ортотика и протетика „Славеј“ од Скопје и Мобилност Македонија Ви посакуваат уваба забава.

Картите (најверојатно) од понеделник - 31.07.2017 година ќе може да ги подигнете во канцеларијата на Мобилност Македонија, но за тоа ќе добиете информација дополнително.

Им благодариме на нашите пријатели од Центарот за ортотика и протетика „Славеј“ од Скопје.

mtspРАБОТЕН СОСТАНОК НА ТЕМА:

„Техничка помош за подршка на процесот на деинститунализација во социјалниот сектор“

Во просториите на Министерството за труд и социјална политика се одржа работен состанок на тема „Техничка помош за подршка на процесот на деинститунализација во социјалниот сектор“, на кој во отсуство на претседатлот учествуваше нашиот генерален секретар Софка Прчева, која во рамките на темата во однос на лицата со телесен инвалидитет истакна:
„Националниот сојуз на лица со телесен инвалидитет на Македонија Мобилност Македонија смета дека дискриминацијата спрема лицата со телесен инвалидитет е присутна во државата во сите сфери на нивното живеење, особено во образовниот процес. Лицата со телесен инвалидитет се интелектуално способни луѓе. Затоа тие не можат да се третираат како лица со посебни образовни потреби, тука како лица на кои треба да им се создадат услови за пристап и вклучување во општиот или редовен образовен систем.

Повеќе: РАБОТЕН СОСТАНОК ВО МИНИСТЕРСТВО ЗА ТРУД И СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

1На 17.07.2017 година во просториите на Министерството за труд и социјална политика се одржа работен состанок со министерот за труд и социјална политика, Мила Царовска. На состанокот присуствуваа: претседателот на Мобилност Македонија, Бранимир Јовановски, претседателот на ПОРАКА, Чедо Трајковски, претседателот на Сојуз на слепи, Жарко Селковски, претседателот на НСИОМ, Коце Димов и раководителот на НСИОМ, Драган Дојчиноски.

Претседателот на Мобилност Македонија во своето излагање истакна: 
„Националниот сојуз на лицата со телесен инвалидитет на Македонија-Мобилност Македонија е национална инвалидска организација која директно пред институциите на државата ги претставува и застапува интересите за подобрување на правата и положбата на повеќе од 8.500 доброволно зачленети лица со телесен инвалидитет, а индиректно, на сите лица со телесен инвалидитет кои живеат на територијата на РМ, кои од било кои причини не изразиле желба да бидат зачленети во сојузот.

Повеќе: РАБОТЕН СОСТАНОК СО МИНИСТЕР ЗА ТРУД И СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА, МИЛА ЦАРОВСКА

3Почитувани членови,
На повикот на ФФМ преку нашиот сојуз се пријавија 10 наши членови, значи немаше потреба од жребање. 
СИТЕ ВИЕ СТЕ ДОБИТНИЦИ. 
Вашите податоци ќе бидат испратени до фудбалската федерација на Македонија уште денес, а тие ќе го препратат списокот до УЕФА. 
Ќе ве известиме дополнително (ние или ФФМ бидејќи има ваши контакти) за начин на плаќање и подигање на билетите. Ви посакувам убава забава и уживање на овој врвен спортски настан.

Повеќе: СПИСОК на добитници на карти за фудбалски натпревар - СУПЕР КУП 2017

1Како плод на изградената успешна соработка со Фудбалската федерација на Македонија, од ФФМ предмалку не’ известија дека УЕФА доделува карти за 12 корисници на инвалидска количка и 12 нивни придружници.

Цената на картата е 15 евра.

Инсистираат картите да се доделат на лица кои се движат секојдневно со инвалидска количка, а придружниците се нивен избор (роднина, пријател, другар или колега со полесен инвалидитет... сами бираат).

Мобилност Македонија ги повикува сите заинтересирани членови кои се движат со инвалидска количка да аплицираат за една од 12-те бесплатни карти и тоа исклучиво на нашата е-маил адреса: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. најдоцна до понеделник (17.07.2017 година) до 10 часот наутро.

Барањето во пораката да содржи:

1. Име и презиме на барателот, град, адреса, број на телефон.

2. Медицинска дијагноза на барателот.

3. Име и презиме на придружникот - асистент (лице кое се движи без количка и седи на столче покрај).

4. Со барањето ЗАДОЛЖИТЕЛНО да се достави скениран образец ИДК-Изјава од ФЗО (го имате во прилог како слика подолу) дека ортопедското помагало кое го подига лицето (инвалидска количка) по истекот на времетраењето ќе ја врати во фондот. Овој образец - Изјава ќе се смета за доказ дека лицето има индикации и има подигнато инвалидска количка од фондот.

5. Се аплицира исклучиво по е-маил на адреса: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Повеќе: УЕФА доделува 12 карти за лица во инвалидска количка за Супер Купот во Скопје